Time management. Orden som får det att låta att man kan hantera tid. Visst är det så att tiden är en av de saker som vi faktiskt inte kan påverka överhuvudtaget? Vi kan hantera det vi fyller den med och hur vi ser på tid.
Semestern är här och ledighetsbilderna fyller sociala medier, men hur är en bra semester egentligen? Var går gränsen mellan jobb och fritid? Hur ska man hantera det vi fyller tiden med på ett klokt sätt för att samla den där välbehövliga energin och ladda batterierna?
Gränserna suddas ut
De senaste åren har det blivit tydligare att allt fler har roller där gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. De flesta av de chefer vi coachar behöver vara tillgängliga mer än mellan 8-17. Bara genom att sluta försöka kontrollera tiden och istället fokusera på att ha ett bra flyt i livet som helhet så minskar frustration och stress. Man tittar snarare på livets ToDo-lista och hittar en balans där energi och värderingar i helheten får styra, snarare än att försöka skilja på jobb och fritid. Ibland med större andel tid i privatlivet och ibland på arbetet beroende på vad som är viktigast just nu.
Med tanke på årets olika faser och att det många gånger skiljer i arbetsuppgifter kan bara skiftet mellan faserna ge en välbehövlig energipåfyllnad. Att gå från perioder fulla med leveranser till perioder för mer proaktivt arbete och administration gör att energin ökar. Ibland ger det kanske mer energi än att ligga i hängmattan med vetskapen om att någon väntar på svar eller att något område inte är under kontroll?
Synen på arbete och privatliv påverkar hur man uppfattar de där sakerna som måste göras under semestern. Känns de där mailen eller samtalen som behöver tas som energitjuvar eller inte?
Tips för en vidare syn på Time Management och flyt i livet
Några slutsatser som är vanliga i våra chefscoachningar kanske kan ge lite inspiration för att få ett bra flyt i vardagen:
- ”Det är viktigt att ha tid med familjen utan att bli störd. När man aktivt väljer att titta på mailen innan familjen vaknat kan verksamheten rulla på utan att inverka negativt på semesterkänslan.”
- ”Vecka xx finns andra på plats på kontoret. Då kopplar jag bort mig helt och känner mig trygg i att verksamheten klarar sig utan mig. Vi har avtalat att jag bara kontaktas vid akuta ärenden.”
- ”När man ser på alla områden med samma ögon blir det lättare att prioritera. Att hjälpa mina gamla föräldrar att flytta är också ett projekt som tar energi, precis som allt som behöver göras på arbetet. När man ser på det utifrån blir det lättare att se vad som är rimligt och inte och aktivt välja bort eller skjuta på det som inte är bråttom”
- ”När man samlar ihop de jobbtankar som dyker upp under semestern i skriftlig form i en anteckningsbok eller digitalt verktyg sparas energi. Då kan man ta upp tanken igen efter ledigheten, eller på en regnig dag. Vilket bra sätt att dra nytta av kreativiteten som kommer med vilan”
- ”Jag trodde aldrig jag skulle säga detta, men jag känner mig mer harmonisk av att arbeta några timmar här och där, än att ha ett berg av uppgifter att ta tag i efter semestern. Att se till helheten gör mig gott”.
Time Management hos Malin på Kraft & Balans
Semestern kommer bestå av rensning av allt från garderober och rabatter, till mail och gamla jobbdokument. Jag får så mycket energi av att rensa och effektivisera processer. Tillsammans med min coach drogs slutsatsen att mellan 8-10 på dagarna är det ok att jag jobbar om det behövs. Efter det är det fullt fokus på familj och spontanitet. Kanske blir det ett telefonmöte, eller bokföring på morgonen. Kanske blir det sovmorgon, om det passar. Vem vet? Det jag vet med säkerhet är att det är ett sätt att hantera det där som behöver in på mina 24 timmar per dygn. Alltså har jag 22 timmar kvar för att umgås med familj och vänner. Det är ett sätt att skapa flyt i livet. Vilka sätt passar dig och din helhet?
Vill du fördjupa dig i ämnet? David Allens Ted Talk är en bra start. Hans bok ”Get things done” är ett hett lästips när du vill hitta flytet.
Vi önskar dig en riktigt fin och flyt-full sommar!