Den 31 mars 2016 träder Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om social och organisatorisk hälsa i kraft. Man har bytt namn på området man åsyftar från psykosocial hälsa till social och organisatorisk hälsa. Helt rätt tycker vi då det faktiskt ger ett organisationsperspektiv på hälsan, riktlinjer och faktorer som organisationen måste ta ansvar för och egentligen inte ligger på individen.
När man pratar om hälsa så hamnar mycket av fokus på individens att ta ansvar för sin egen hälsa och arbetsmiljö, se till att träna, äta rätt, ta pauser, kunna hantera stress med mera. Organisatorisk och social hälsa handlar om hälsa i relation till andra människor och där kan individen aldrig ensamt ta ansvar för sin hälsa utan är beroende av organisationen och andra människor, kollegor och chefer. Med andra ord, vi måste ta ansvar tillsammans för vår hälsa på arbetet.
I den nya föreskriften tar man upp bland annat ledning och styrning, kommunikation, delaktighet, fördelning av arbetsuppgifter, socialt samspel och stöd från chefer och kollegor. Ganska lite av de klassiska fokusfrågorna när man pratar hälsa.
Vi vill dela med oss av lite organisatoriska och sociala friskfaktorer som Du kan fundera över idag för att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på Din arbetsplats:
- En god och öppen kommunikation genom flera kommunikationsvägar
Hur kommunicerar vi med varandra och får kännedom om händelser i organisationen? Pratar man över huvudet på de anställda? Är det högt i tak att förmedla sina tankar och åsikter? Använder vi olika kommunikationsvägar för att nå ut, så som både mail, möten med möjlighet till dialog och diskussion. Får vi för mycket information och är med som kopia i varje mailkonversation?
- Närvaro av ledare
Är dörren till chefen alltid öppen? Ser man chefen och vet vem det är, vad den heter? Får man bekräftelse och uppmärksamhet av chefen? Finns chefen ens på plats?
- Gemenskap
Har vi roligt tillsammans? Känner vi varandra? Gör vi andra saker utanför arbetet tillsammans för att stärka gemenskapen? Har vi en vi-känsla? Eller en vi och dom-känsla? Vi när det går bra och vi och dom när det går dåligt?
Detta är några friskfaktorer och frågor Du kan fundera på för att börja med att förbättra den organisatoriska och sociala hälsan och arbetsmiljön på Din arbetsplats. Är ni osäker på vilka friskfaktorerna på er arbetsplats är? Genom ett processarbete hjälper Kraft & Balans er att reda ut den frågan. Välkomna att kontakta oss för mer information.