När kände du senast ”Men oj, var tog denna veckan vägen”? Timmarna, dagarna och veckorna rullar på. Vi jobbar på utan att reflektera över vad vi gör, varför och hur. Har vi tur så är vi på rätt spår medan tiden går. Ibland tar det flera år innan vi stannar upp och inser att vi sprungit åt fel håll. I bästa fall är det bara att ”göra om och göra rätt” och i värsta fall innebär bristen på reflektion att vi förlorar vår hälsa eller kanske driver vårt företag i en riktning som inte är hållbar. Hur skulle vi kunna göra istället?

 

Hur lång tid tar kreativitet?

Börja med att fundera på frågan: Hur lång tid tar en kreativ tanke?

Inte lång tid alls, eller hur? En sekund kanske? Kanske mindre? Då blir det svårt för oss att kontra med ”Jag har inte tid!”. Så vad handlar det om egentligen?

Vi behöver skapa utrymme för kreativa, reflekterande och utvecklande tankar i vår hjärna. När vi fyller hjärnan med måsten, borden och kom-ihåg – och däremellan intryck ifrån sociala medier, tv och gud vet allt – så finns det inte utrymme för de där smarta kreativa tankarna att ”ploppa upp”.

Själv har jag satt upp struktur i mitt arbete för hur jag ska avlasta hjärnan och fokusera på en sak i taget. Det finns strategier för hur jag ska agera för att lämna jobbet på jobbet. Utöver det planerar jag in tid för kreativitet. Kanske är det på en skogspromenad, eller så är det vid ett bord som jag fyller med Post-It-lappar. När har du luft i hjärnan så dina kreativa tankar får den plats de förtjänar?

kreativitet

Att ge utrymme för kreativa tankar och reflektion är grunden i vår flygresa när vi är pilot i vårt eget liv. Vi reflekterar över nuläget, vi sätter mål och börjar vår resa och tänker kreativt kring hur vi kan nå målet. Under resans gång har vi utrymme för reflektion – håller handlingsplanen? Behöver vi justera något för att nå målet? Vad skulle vi kunna justera för att trivas ännu bättre med vår plan? Här kommer kreativiteten in igen! Det är en underbar och fantastisk möjlighet att planera, justera och utvecklas.

Tänk om det är så att du har alla resurser du behöver för att nå dit du vill? Det enda du behöver göra är att släppa fram dina kreativa tankar? Visst vore det fantastiskt att få vara pilot på riktigt?

 

David Allen pratar om detta i sitt Ted Talk – ” The Art of Stress-Free Productivity”.