När upplevde du senast att det du sa inte landade som du tänkt hos den du pratar med? Visst kan det vara frustrerande att inte nå fram och få något gjort på det sättet du ville, eller få förståelse? Ibland kanske du till och med ger upp, eller låter bli att försöka och tiger istället, med en skavande känsla inombords som följd?
Ett grundantagande vi arbetar med handlar om att det viktiga med din kommunikation är den respons du får. I klartext handlar det om att om det du säger inte landar som du tänkt hos mottagaren så måste du förändra din kommunikation. Det hjälper inte att säga samma sak en gång till med högre röst. Du måste förändra något i din kommunikation för att se om du får en annan respons. Funkar inte det heller så får du förändra något igen.
Kort om kommunikation
Kommunikation handlar om överföring av budskap och betydelser från din hjärna till någon annans. Du har tänkt eller upplevt något och skapat dig en bild av det i hjärnan. Din tanke eller upplevelse innehåller mängder av information som lagras hos dig och du gör tolkningar av information utifrån dina tidigare erfarenheter, ditt humör eller dina förväntningar. Informationen kommer alltså redan i detta läget skilja sig ifrån verkligheten och att dessutom koka ihop informationen så att du kan överföra den bara med hjälp av ord är en omöjlighet. Tänk sedan att informationen landar hos mottagaren som i sin tur upplever något utifrån sitt tillstånd och tolkar informationen. Det du sagt i ord har förvrängts, generalisterats och ord kan ha uteslutits. Om vi dessutom lägger till att ord bara är 20% av kommunikationen och resterande 80% är icke-verbal kommunikation så är det ganska enkelt att inse att det är lätt att vi missförstår varandra.
Åter till att kommunicera för att nå dina mål.
Om du går in i en dialog och har klart för dig vad som är viktigast för dig att uppnå med samtalet har du hälften vunnet. Genom att veta vad du vill få fram kan du också skala av onödig information som kan komplicera det hela. Tänk att du ska skicka en bild ifrån din hjärna till någon annan. Vad är viktigast för dig att förmedla? Hur kan du precisera det du vill säga ännu mer? Vad är målet med din kommunikation?
Tänk att du säger åt din respektive att handla till middagen. Du tänker dig en speciell köttgryta. Hur mycket detaljer behöver du skicka med för att det ska komma hem rätt ingredienser? Vilken detaljnivå behöver det vara? Räcker det att säga ”Köp ingredienser till en kreolsk gryta”, eller behöver du beskriva alla ingredienser, speciella märken på buljongtärningar och tillbehör för att du ska bli nöjd? Måste den kreolska grytan bli som du tänkt dig, eller kan den även bli bra om den blir annorlunda, men fortfarande är en kreolsk gryta? Vad är förresten en Kreolsk gryta?
Precis på samma sätt måste du tänka om du vill få en annan människa att utföra arbetsuppgifter på ett visst sätt. Fundera på vad det är du vill be om. Är målet att uppgiften ska bli gjord på ett visst sätt, eller räcker det att uppgiften blir gjord och hur den blir gjord är mindre viktig? Fundera över vilken information som måste lämnas och se till att ställa frågor för att bekräfta att din bild landat som du vill hos din kollega.
OM det sedan blir så att den kreolska grytan inte blev som du tänkt, eller kollegan inte gjorde jobbet som du tänkt; fundera över hur DU kunde ha kommunicerat annorlunda. Meningen med din kommunikation är den respons du får.