Att tänka sig till framgång | Kraft & Balans
0500 – 27 14 40 kontakt@kraftochbalans.com

Att tänka sig till framgång

Tänk om det är så att allt vi tänker och säger påverkar oss antingen positivt eller negativt. Tänk om ingenting är neutralt. Om det är så; hur gärna skulle du vilja styra det du tänker och säger till dig själv och andra så att det faktiskt påverkar dig positivt och hjälper dig att nå dina mål, istället för att hindra dig?

Jag brukar prata om att tankar och ord landar antingen på minuskontot eller på pluskontot i hjärnan.

Kaj Pollack pratar i sin föreläsning ”Att växa genom möten” om en forskning som gjorts i USA där barn fick bära en bandspelare i 14 dagar för att registrera vilka budskap barnen får ifrån sin omgivning. Resultatet visar att 85% av budskapen landade som förbud eller på ”minuskontot”: du duger inte. Visst är det skrämmande? Tänk om det är det vi lärt oss under vår uppväxt? Att vi inte duger eller är tillräckligt bra?

Jag möter dagligen människor som även i vuxen ålder ständigt säger till sig själv: ”Varför gjorde jag inte annorlunda?”, ”Jag räcker inte till”, ”Jag är inte tillräckligt bra”. Ord och tankar som landar på minuskontot.

istället tänka istället

En stor del i mitt jobb som coach handlar om att styra om varje minustanke jag hör till en plustanke. Det kan vara så banalt så att jag styr om tankar såsom ”Jag vill inte slå bollen i bunkern” till ”Jag vill slå bollen på green”.  Ofta ligger det dock djupare än så.

Tänk dig att ha en chef som hela tiden pekar och fokuserar på det du inte gör tillräckligt bra. Hur bra är det för motivationen? Tänk dig att ha en man eller fru som ständigt väljer att se det negativa. Vad gör det för glädjen? Tänk dig själv att börja varje morgon med att säga till dig själv ”Det kommer bli en jobbig dag idag”.  Hur tror du dagen kommer bli?

Istället tänka istället

Ett litet verktyg du kan använda för att vända en negativ tanke till en positiv är att använda ordet ”Istället”.

  • Nästa gång någon i din närhet väljer att lyfta något negativt, kontra med frågan: Hur skulle du vilja ha det istället?
  • När du spontant tänker säga till barnet att ”tappa inte brickan” – formulera om det med frågan ”vad vill jag istället” till ”håll kvar i brickan”
  • När du är missnöjd med något du gjort. Ställ dig frågan ”Hur kunde jag ha gjort istället?”

Det lilla ordet ”Istället” kan styra om din negativa tanke till en positiv tanke. Det är ett enkelt sätt att tänka sig till framgång!