Det är säkert fler än jag som önskar att dygnet ibland skulle ha fler än 24 timmar. Speciellt nu i juletider är det mycket som ska hinnas med. Vi är ofta bra att sätta upp måsten för oss själva. Men har vi verkligen några måsten i livet? Jag vill hävda att vi alltid väljer mot ett annat alternativ. Ofta så intalar vi ju oss själva att alternativet vi väljer mot är sämre och därför ”måste” vi göra vissa saker. I vissa fall är ju alternativet riktigt dåligt, så vissa saker är ju befogade måsten, så som att äta, sova och träna. I många fall tror jag att vi skulle må bra av att tänka en gång extra i fall det vi ”måste” verkligen är ett måste. Om vi kommer fram till att låta bli att göra något så handlar det istället om att hantera känslan som uppkommer av situationen då man låter bli. Att låta bli att genomföra alla måsten är ju ett sätt att få mer disponibel tid av dygnets 24 timmar.
Ett annat sätt att få mer tid är identifiera vardagens energitjuvar. I senaste numret av Arbetsliv(nr 6) skriver man om en metod som är utarbetad av Lunds universitet som handlar om revidera sin vardag. Det handlar om att låta vardagen vara den som ger energi istället för att ta energi. Ofta fyller vi vardagen med alla våra måsten och jobbar järnet fram mot helgen för att där istället vara ledig och fylla på med energi istället.
På dagens arbetsmarknad är gränsen mellan arbete och fritid inte lika tydlig och hänger ofta ihop. Gör du inte dina 8 timmar på arbetet till en bra tid kommer du inte orka och ha lust till den fritid du vill ha och har du ingen lust och energi på fritiden kommer det definitivt påverka din energi på arbetet. Sammantaget handlar det om att ha en bra helhet, kraft och balans på både arbete och fritid helt enkelt.
En hjälp kan då vara att se över sin vardag och helt enkelt revidera den. Lena-Karin Erlandsson som är docent på Lunds Universitet menar att genom att fundera över följande 7 punkter kan vi få mer energi i vardagen:
1. Undersök din egen vardag
Utvärdera ditt nuläge för att få ett utgångsläge för förändring. Vilka är dina måsten och vad händer om du inte deltar eller genomför allt som du vanligtvis brukar? Fundera över vad som är ”måsten” och vad som är ”roligt”.
2. Bli medveten om dina energislukare
Fundera över vad som tar din energi. Blir du varse om vad som snor din energi så är det lättare att fylla på med aktiviteter som istället ger energi.
3. Ha kul även i stressiga perioder
Prioritera in sånt som du vet ger energi även i stressiga situationer. Ofta är det då vi prioriterar bort aktiviteter som ger oss energi så som träning, umgänge med vänner mm. Men det är i de situationerna då vi verkligen har det tufft och stressigt som vi behöver fylla på med energigivarna och få den där extra boosten.
4. Välj bort, välj rätt!
Se till att strukturera upp din vardag i stressiga situationer och välj bort det som tar energi och planera istället in det som ger energi. Framförallt så är det viktigt att valen är dina. Någon kanske mår bra av att yoga, men vad är din energigivare?
5. Var realistisk
Gläd dig åt det du får gjort istället för att gräma dig åt sådant som inte blir av. Fokusera på det positiva och sätt av tid för dina uppgifter. Vet du att en uppgift tar två timmar att lösa, planera då in två timmars fullt fokus till den uppgiften och prioritera bort andra uppgifter just då och var nöjd över att du vart fullt fokuserad och genomfört ditt mål istället för att fokusera på det som inte blev gjort.
6. Få koll på dina avbrott
Identifiera faktorer som stör dig och avbryter dig under dagen. Till exempel sms, kollegan som vill småprata osv. Gradera dem och se hur du kan arbeta med att minimera störningsfaktorerna. Planera in tid då du inte är uppkopplad, har telefonen avstängd och dörren stängd, så väl hemma som på arbetet.
7. Välj ut några viktiga sysslor varje dag
Prioritera några sysslor du vill göra med fullt fokus varje dag istället för att multitaska hela tiden. Vi blir mer effektiva när vi bara behöver tänka på en sak i taget.
Mycket handlar om att bli medveten om sina egna handlingar och tankar. Hur vi än anstränger oss så har dygnet bara 24 timmar, så se till att göra det du gör riktigt bra och att vara närvarande när du gör det. Ett annat bra knep för att faktiskt få mer tid är faktiskt träning. Jag brukar jämföra det med att skära tomater med en slö kniv. Det blir ett slafsigt resultat, du kanske skär dig och det blir troligen tomatmos. Vässar du kniven så kommer du göra det du gör bättre, det blir ett bra resultat och ingen irritation eller avskurna fingertoppar. Så vässa dig själv genom att träna, då kommer du bli effektivare och få mer energi i allt annat du gör och därmed mer glädje och energi under dina vakna timmar på dygnet!