I dagar som dessa i mars 2020 får vi ofta kliva ur trygghetszonen, eller hur? Stressen är ett faktum och vi agerar mer på känsla än logik.
Vissa har en ganska stor trygghetszon och andra en mindre. Den där boxen som för många känns trygg och som gör vårt beteende och vår kommunikation sansad och balanserad utmanas i dessa dagar när osäkerheten skapar stress.
Stressen många utsätts för innebär att trygghetszonen krymper. Det innebär ofta att vi har en lägre toleransnivå generellt när vi är nära kanten i vår trygghetszon eller kanske utanför. Det som vi normalt hanterar sansat triggar plötsligt känslor som gör att vi tappar kontrollen. Kanske blir man arg och forcerad. Kanske blir man handlingsförlamad och tappar orden. Kanske tar man ut frustrationen på någon som egentligen inte har ett ansvar i frågan, men det går bara inte att hålla sig sansad. Kanske har du mött någon de senaste veckorna som tappat fattningen. Någon som inte betett sig konstruktivt och som du inte riktigt känner igen?
Oavsett om du hamnar i korselden för någons beteende eller om du själv tappar kontrollen är en bra strategi att ta en paus. Vad behövs just nu för att sänka stressen och komma tillbaka i trygghetszonen. Vad kan du påverka? Skapa distans och fundera över ”vad behöver jag just nu” för att hitta balansen. Ett bra verktyg för att strukturerat ta sig till lösningsfokus är NÖHRA-modellen. Kanske har du hört om den?
Håll dig i nedre delen av stress-skalan
Tänk dig stressen på en skala 1-10. När du hamnar över 5 finns risk att du inte längre tänker konstruktivt utan blir kapad av ditt känslosystem. Vad behöver du, eller människor runtomkring, för att komma längre ner på skalan? Nedan kommer några tips:
1 – se till att fokusera på det som leder framåt och som går att påverka för att hålla trygghetszonen så stor som möjligt generellt. Hitta konkreta actions att ta tag i.
2 – var snäll. Ös med komplimanger och berätta vad du tycker fungerar bra. Det finns alltid detaljer att lyfta som bidrar till att sänka stressen. Vad har du själv gjort bra idag? Vad är du stolt över?
3 – när du märker att känslorna tar över, säg ”nu tar vi en paus”. Ingen relation mår bra av det som kommer ur oss i en konflikt som styrs av känslor som ilska, rädsla eller frustration. Återuppta samtalet när balansen är tillbaka och samtalet kan drivas konstruktivt.
4 – be om hjälp om ni kör fast. En extern part som hjälper till att lyfta blick och ge nya perspektiv skyddar både relationen och leder till snabbare actions i rätt riktning. Det är det vi jobbar med.
5 – ge plats i din dag för allt du kan komma på som får dig avspänd och närvarande. Träning, natur, kramar. Allt som funkar för dig är bra!