Fyra nycklar till en hälsosam organisation | Kraft & Balans
0500 – 27 14 40 kontakt@kraftochbalans.com

”Det var en gång för många år sedan i en liten by bland bergen i Patagonien. Dess invånare svalt. Eftersom de levde i skräck för en drake som de hade sett på sina åkrar, vågade de inte ge sig ut och skörda. En dag kom en man på genomresa till byn och då han bad om mat förklarade de att de inte kunde ge honom någon, eftersom draken hindrade dem från att gå ut på åkrarna. Mannen var modig och erbjöd sig att döda draken.

Då han kom fram till åkrarna såg han att det inte fanns nån drake, bara en stor vattenmelon. Han gick tillbaka till byn och sade skrattande: ”Ni har ingenting att frukta. Det finns ingen drake, bara en jättestor vattenmelon”. Byborna blev rasande och högg den resande mitt i tu. Några veckor senare kom en annan resande till byn. Han fick också höra talas om draken då han bad om mat. Även han var modig och erbjöd sig att döda draken. Byborna var överväldigade av glädje. Då han kom fram till åkrarna såg också han den jättelika vattenmelonen och återvände till byn för att berätta för byborna att de hade misstagit sig. Han tyckte de var korkade och sa sedan med en överlägsen stil att de inte behövde vara rädda för det var ju bara en jättelik vattenmelon. Mannen hackades till småbitar.

Tiden gick och byborna blev förtvivlade. En dag kom en tredje man som var på resa. Han förstod att de var förtvivlade och frågade vad deras problem var. De berättade och han lovade att han skulle döda draken så att de skulle kunna gå ut på åkrarna och skörda sin säd. Då han kom fram till åkern såg även han den jättelika vattenmelonen. Han drog sitt svärd och hackade sönder vattenmelonen i småbitar. Sedan gick han tillbaka till byborna och berättade för dem att han hade ”dödat draken”. De blev överlyckliga. Den resande stannade i flera månader, tillräckligt länge för att lära byborna skillnaden mellan drakar och vattenmeloner.”

Fyra nycklar till hälsosam organisation

Genom forskningsprojektet Hälsa och framtid som genomfördes i början på 2000-talet har det tagits fram fyra nycklar till en hälsosam organisation. En av nycklarna är god kommunikation och kännedom. Den tänkte vi fördjupa oss lite i dag.

Har du nån gång suttit i ett möte och tänkt att ”Dom fattar ju ingenting” eller ”Vi pratar ju inte ens om samma sak”. Inte så konstigt faktiskt. För när vi kommunicerar så kan man säga att vi gör det utifrån tre sammanhang. Tre domäner som det kallas.

Vi har produktionens domän, befinner vi oss i det sammanhanget när vi kommunicerar har vi fokus på rätt och fel, lösningar. Här handlar det om att fatta beslut så man kan göra saker, komma igång, producera. Riktlinjer och regler är viktiga och fördelningen av uppgifter. För den som kommunicerar utifrån detta sammanhanget så är det viktigaste att få klarlagda beslut så den kan komma i gång med sitt arbete. Ofta är man en ”doer” som trivs med att få saker uträttade och kunna bocka av på sin lista mot sina mål.

I reflektionens domän så är det istället förståelsen som är det viktiga. Hur man ser på saker och ting. Här finns inga rätt eller fel utan här vill man istället förstå och hitta förklaringar till saken. Hur tänker man inför det man ställs inför och vad tänker andra, tänker vi likadant eller ser vi olika på saker och ting. Inte helt ovanligt att man som nytänkare och visionär kommunicerar utifrån det perspektivet.

Sist har vi då estetikens domän, eller den personliga domänen som den också kallas. Här är det viktiga vad jag känner inför situationen, vad säger mina värderingar, vad tycker jag om situationen och vad säger min moral. Personer som kommunicerar från det perspektivet har ofta personer som värderar relationer högt i en arbetssituation. Magkänslan ska vara god.

Tänk dig då följande situation, du går in i ett möte för att ta ett stort beslut i organisationen du jobbar i. En av personerna kommunicerar utifrån vad den känner för frågeställningen, vad som känns rätt, en annan vill reflektera över förklaringar till att situationen är som den är, väga in för och nackdelar och du vill bara få ett beslut för att komma igång och göra ditt jobb. Efter ett sådant möte kommer du garanterat känna dig ganska frustrerad – varför händer det inget och vilken slöseri av tid. Hur kan man då komma runt detta? Helt enkelt att man ser till att man använder sig av kommunikation genom alla tre domäner och att man också innan mötet klargör vad det handlar om. Är vi här för att ta beslut, reflektera över möjliga lösningar eller helt enkelt lämna våra personliga åsikter om något.

God kommunikation är en nyckel till en hälsosam organisation. Men då handlar det om att möta dem du ska kommunicera med och prata samma språk, på samma nivå. Precis som den tredje mannen i historian ovan gjorde. Först då kan du och dem du möter gå hand i hand mot utveckling.