Det finns inga misslyckanden bara feedback | Kraft & Balans
0500 – 27 14 40 kontakt@kraftochbalans.com

 

Det finns inga misslyckanden – bara feedback

För ett par dagar sedan kunde du läsa om ett utav de grundantaganden – valda sanningar – som finns inom NLP. Idag kommer ett annat som jag tycker mycket om; ”Det finns inga misslyckanden, bara feedback”

När vi arbetar med utveckling av människor eller grupper utgår vi alltid från att det inte går att misslyckas. Rädslan för att misslyckas är stor hos många och hämmar kreativiteten, framgången och ibland det egna ansvaret. Det är lättare att låta bli att försöka än att försöka och misslyckas för någon som är hård mot sig själv. Genom att lägga detta grundantagandet som bas kan vi börja jobba strategiskt för att testa handlingsplaner och nå målen genom att lyssna in feedback.

Om du har bra koll på nuläget och vad du vill ha istället för nuläget så måste du agera för att ta dig framåt. Du kan tänka kreativt och göra handlingsplaner, men ofta dyker det upp saker som du inte tänkt på. Det är då du behöver stanna upp och utvärdera. Vad finns det för feedback att ta till sig?

 

Feedback i praktiken – vad blev resultatet?

Du kanske har gjort upp en plan för hur du ska arbeta mer effektivt på jobbet. När du stannar upp och utvärderar inser du att du inte kunnat följa planen. När du lyssnar på feedbacken från dig själv och från resultatet inser du att planen inte håller. Du kanske har styrt upp den för detaljerat? Utifrån det kan du sedan justera din plan. Du har inte misslyckats. Du har bara fått feedback som du har nytta av när du ska fortsätta utvecklas. Du kan skala bort ett alternativ och fortsätta testa en annan variant. Visst känns det befriande?