Blogg och aktuellt | Kraft & Balans
0500 – 27 14 40 kontakt@kraftochbalans.com

Förändring – vare sig vi vill eller inte

Förändring – vare sig vi vill eller inte

Det finns många olika sätt att visualisera ett förlopp av förändring. Kanske har du hört talas om Förändringskurvan, Kottlers 8 steg eller Förändringens fyra rum? Vilken du än föredrar handlar det om att konkretisera de steg vi människor genomgår när det kommer till förändring. Stort eller smått, av egen vilja eller, som många av oss nu, helt ofrivilligt och utan kontroll. Den modell som jag tycker faller mig själv närmast just nu är ”Förändringens fyra rum” av Claes Janssen. Det jag gillar med den modellen är att den tar med steget vi inte själva rår över, när vi kastas in i något opåverkbart, något oplanerat därför tänkte jag utgå ifrån den i mitt resonemang just idag, för att vid annat tillfälle djupa ner i någon annan spännande modell kring förändringsledning 

Förändringens fyra rum

”Förändringens fyra rum” handlar helt enkelt om fyra psykologiska rum som vi människor rör oss mellan. Individuellt och kollektivt. Det är både komplext och ganska enkelt. Modellen skapar självinsikt och förståelse för beteenden och känslor som uppstår när vi befinner oss i något av de olika rummen. Rummen kallas för ”Nöjdhet”, ”Censur/Förnekande”, ”Förvirring” och ”Inspiration/Förnyelse”. Även om du inte visuellt har sett denna modell tidigare, så har du och alla runt omkring varit delaktig i att fylla innehåll i en sådan fyrarummare. Vi kan röra oss snabbt mellan de olika rummen, och väldigt långsamt och vi bör kanske se dem som olika tillstånd som vi kan befinna oss i. Om vi tänker oss ett scenario där jag befinner mig i ”Nöjdhet” är allt ok, jag känner mig lugn, säker och effektiv. Jag är tillfreds med mitt liv, mina vänner, min familj och mitt jobb.  Sen händer det något, som påverkar mitt tillstånd. Ändrade arbetsförhållanden, förändringar i samhället eller min relation till någon nära. Jag hamnar i ”Självcensur/Förnekande”. Inser sällan initialt att jag ens lämnat ”Nöjdhet”. Något börjar gnaga och jag börjar finna mig själv i andra tillstånd så som uttråkad, återhållsam, tveksam eller överlägsen, irriterad och cynisk. Jag förnekar att något har hänt om jag ens förstått att jag bytt rum.

Nästa rum att äntra är ”Förvirring”. Här kan det vara obehagligt att vara. Här upplever jag ofta frustration, känner mig vilsen och bekymrad. Även känslor som ensamhet, ångest och misslyckad är vanliga känslor i rummet av förvirring och motstridiga känslor.  Det kan vara så att jag fastnar här, blir totalt uppfylld av de negativa känslorna, då är det risk för min hälsa. Om jag lyckas få lite perspektiv på vad det var som hände, inse att det är naturligt med konflikter, känna mig svag och förbannad, då kan jag skapa något ur förvirringen. Det är genom det självledarskapet som skapas här och då som leder mig vidare till ”Inspiration/”Förnyelse”. En längtan av att skapa förändring, att vara i utveckling, vilja påverka. När acceptansen här faller på plats, då kan jag återigen gå in i rummet ”Nöjdhet”. Förmodligen lite mer friare än tidigare och med ett annat förhållningssätt i bagaget.  

Alla rum är för oss naturliga att vara i. Vi kan gå från Nöjdhet, via Cencur till Förvirring på bara några sekunder, men vi kan även vara i processerna mycket längre tid. Jag skulle vilja påstå att inget rum är bra att vara för länge i (nej, inte ens Nöjdhet) men inte heller farliga att vara i. Det obehagliga rummet av ”Förvirring” skapar ofta något kreativt i oss och ligger ju trots allt före rummet av Inspiration/Förnyelse!  

Med stor respekt för varje individs resa genom förändringen bör vi fundera på vad som händer med motivationen hos varje individ som befinner sig i olika rum. Vilket ledarskap krävs i de olika rummen, vilket stöd behöver våra medarbetare för att ta gruppen igenom de ibland trånga passagerna? 

Förändringens fyra rum visualiserar de rum vi passerar och rör oss mellan i förändring, därtill kan vi lägga fler modeller som kan ge oss struktur i en planerad förändring för att den ska bli så framgångsrik som möjligt, men det blir i ett kommande inlägg.

/Marie

Hantera stress i en stormig värld – 5 tips för att handla konstruktivt

I dagar som dessa får vi ofta kliva ur trygghetszonen, eller hur?
Vissa har en ganska stor trygghetszon och andra en mindre. Den där boxen som för många känns trygg och som gör vårt beteende och vår kommunikation sansad och balanserad utmanas i dessa dagar när osäkerheten skapar stress.

Stressen många utsätts för innebär att trygghetszonen krymper. Det innebär ofta att vi har en lägre toleransnivå generellt när vi är nära kanten i vår trygghetszon eller kanske utanför. Det som vi normalt hanterar sansat triggar plötsligt känslor som gör att vi tappar kontrollen. Kanske blir man arg och forcerad. Kanske blir man handlingsförlamad och tappar orden. Kanske tar man ut frustrationen på någon som egentligen inte har ett ansvar i frågan, men det går bara inte att hålla sig sansad. Kanske har du mött någon de senaste veckorna som tappat fattningen. Någon som inte betett sig konstruktivt och som du inte riktigt känner igen?

stress

Oavsett om du hamnar i skottelden för någons beteende eller om du själv tappar kontrollen är en bra strategi att ta en paus. Vad behövs just nu för att sänka stressen och komma tillbaka i trygghetszonen. Vad kan du påverka? Skapa distans och fundera över ”vad behöver jag just nu” för att hitta balansen.

Håll dig i nedre delen av stress-skalan

Tänk dig stressen på en skala 1-10. När du hamnar över 5 finns risk att du inte längre tänker konstruktivt utan blir kapad av ditt känslosystem. Vad behöver du, eller människor runtomkring, för att komma längre ner på skalan? Nedan kommer några tips:

 

1 – se till att fokusera på det som leder framåt och som går att påverka för att hålla trygghetszonen så stor som möjligt generellt. Hitta konkreta actions att ta tag i.

2 – var snäll. Ös med komplimanger och berätta vad du tycker fungerar bra. Det finns alltid detaljer att lyfta som bidrar till att sänka stressen. Vad har du själv gjort bra idag? Vad är du stolt över?

3 – när du märker att känslorna tar över, säg ”nu tar vi en paus”. Ingen relation mår bra av det som kommer ur oss i en konflikt som styrs av känslor som ilska, rädsla eller frustration. Återuppta samtalet när balansen är tillbaka och samtalet kan drivas konstruktivt.

4 – be om hjälp om ni kör fast. En extern part som hjälper till att lyfta blick och ge nya perspektiv skyddar både relationen och leder till snabbare actions i rätt riktning. Det är det vi jobbar med.

5 – ge plats i din dag för allt du kan komma på som får dig avspänd och närvarande. Träning, natur, kramar. Allt som funkar för dig är bra!

Time Management eller flyt i livet – kan man hantera tid?

Time Management eller flyt i livet – kan man hantera tid?

Time management. Orden som får det att låta att man kan hantera tid. Visst är det så att tiden är en av de saker som vi faktiskt inte kan påverka överhuvudtaget? Vi kan hantera det vi fyller den med och hur vi ser på tid.

Semestern är här och ledighetsbilderna fyller sociala medier, men hur är en bra semester egentligen? Var går gränsen mellan jobb och fritid? Hur ska man hantera det vi fyller tiden med på ett klokt sätt för att samla den där välbehövliga energin och ladda batterierna?

Gränserna suddas ut

De senaste åren har det blivit tydligare att allt fler har roller där gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. De flesta av de chefer vi coachar behöver vara tillgängliga mer än mellan 8-17. Bara genom att sluta försöka kontrollera tiden och istället fokusera på att ha ett bra flyt i livet som helhet så minskar frustration och stress. Man tittar snarare på livets ToDo-lista och hittar en balans där energi och värderingar i helheten får styra, snarare än att försöka skilja på jobb och fritid. Ibland med större andel tid i privatlivet och ibland på arbetet beroende på vad som är viktigast just nu.

Med tanke på årets olika faser och att det många gånger skiljer i arbetsuppgifter kan bara skiftet mellan faserna ge en välbehövlig energipåfyllnad. Att gå från perioder fulla med leveranser till perioder för mer proaktivt arbete och administration gör att energin ökar. Ibland ger det kanske mer energi än att ligga i hängmattan med vetskapen om att någon väntar på svar eller att något område inte är under kontroll?

Synen på arbete och privatliv påverkar hur man uppfattar de där sakerna som måste göras under semestern. Känns de där mailen eller samtalen som behöver tas som energitjuvar eller inte?

Tips för en vidare syn på Time Management och flyt i livet

Några slutsatser som är vanliga i våra chefscoachningar kanske kan ge lite inspiration för att få ett bra flyt i vardagen:

  • ”Det är viktigt att ha tid med familjen utan att bli störd. När man aktivt väljer att titta på mailen innan familjen vaknat kan verksamheten rulla på utan att inverka negativt på semesterkänslan.”

  •  ”Vecka xx finns andra på plats på kontoret. Då kopplar jag bort mig helt och känner mig trygg i att verksamheten klarar sig utan mig. Vi har avtalat att jag bara kontaktas vid akuta ärenden.”

  • ”När man ser på alla områden med samma ögon blir det lättare att prioritera. Att hjälpa mina gamla föräldrar att flytta är också ett projekt som tar energi, precis som allt som behöver göras på arbetet. När man ser på det utifrån blir det lättare att se vad som är rimligt och inte och aktivt välja bort eller skjuta på det som inte är bråttom”

  • ”När man samlar ihop de jobbtankar som dyker upp under semestern i skriftlig form i en anteckningsbok eller digitalt verktyg sparas energi. Då kan man ta upp tanken igen efter ledigheten, eller på en regnig dag. Vilket bra sätt att dra nytta av kreativiteten som kommer med vilan”

  • ”Jag trodde aldrig jag skulle säga detta, men jag känner mig mer harmonisk av att arbeta några timmar här och där, än att ha ett berg av uppgifter att ta tag i efter semestern. Att se till helheten gör mig gott”.

Time Management hos Malin på Kraft & Balans

Semestern kommer bestå av rensning av allt från garderober och rabatter, till mail och gamla jobbdokument. Jag får så mycket energi av att rensa och effektivisera processer. Tillsammans med min coach drogs slutsatsen att mellan 8-10 på dagarna är det ok att jag jobbar om det behövs. Efter det är det fullt fokus på familj och spontanitet. Kanske blir det ett telefonmöte, eller bokföring på morgonen. Kanske blir det sovmorgon, om det passar. Vem vet? Det jag vet med säkerhet är att det är ett sätt att hantera det där som behöver in på mina 24 timmar per dygn. Alltså har jag 22 timmar kvar för att umgås med familj och vänner. Det är ett sätt att skapa  flyt i livet. Vilka sätt passar dig och din helhet?

Vill du fördjupa dig i ämnet? David Allens Ted Talk är en bra start. Hans bok ”Get things done” är ett hett lästips när du vill hitta flytet.

Vi önskar dig en riktigt fin och flyt-full sommar!

Nya perspektiv

Nya perspektiv

Att få nya perspektiv på saker är något vi alla behöver jobba med. Alla har vi nog delat en upplevelse med någon och efteråt insett att vi har haft helt olika uppfattningar om händelsen. När upplevde du senast en situation när en kollega missuppfattat det du sagt och det är svårt att komma till rätta med situationen? Kanske ledde det till en konflikt som varat över tid? Båda parter anser sig ha rätt och ingen viker sig i sakfrågan. Hur hanterar man det på bästa sätt?

Byta perspektiv

I coaching använder man ofta en kraftfull metod där vi byter perspektiv i lägen likt detta. Värdet av att byta perspektiv är att det skapar insikter som både påverkar upplevelsen av en situation och även utökar valmöjligheterna. Med fler valmöjligheter har vi större möjlighet att agera så att vi får det resultat vi vill ha genom att agera medvetet.

Syftet med att byta perspektiv i ett låst läge är att klienten upplever situationen ur olika vinklar. Först upplever klienten situationen från sitt eget perspektiv och sedan den andras perspektiv. Klienten får nya insikter som man tidigare inte varit medveten om. En tredje vinkel handlar om att kika på samspelat utifrån, som om klienten är en observatör som ser på händelsen. Med i princip 100% träffsäkerhet upptäcker klienten saker i samspelet när hen intar observatörsrollen. Man får en ny förståelse både för sig själv och för den andra parten i sammanhanget helt enkelt.

Önskat resultat

Det häftiga med den nya insikten är att man ofta får en mer objektiv bild, vilket i sin tur leder till tankar om vad man kan göra annorlunda för att nå önskat resultat. Där dyker idéer på lösningar upp. En lösning som känns rimlig att jobba med, något som går att genomföra och som känns autentisk.

Vilket typ av situationer talar vi om då?

Genom åren har vi jobbat med klienter som har bytt perspektiv i några av många olika situationer. Det kan vara en mindre bra relation med en kund, en gnagande frustration över en kollega som är ”omöjlig att jobba med” eller inför ett medarbetarsamtal. Den gemensamma nämnaren i dessa är att du får nya insikter om ditt eget agerande efter att få ha upplevt situationen, dels från ditt eget perspektiv, den andras perspektiv och utifrån. Perspektivbytet använder vi också i för att förbereda inför utmanande samtal eller möten. Likt elitidrottare kan du skapa det du vill uppnå i tanken för att nå ännu bättre resultat.

Coaching är fantastiskt – prova du också!

—————————————–

Kraft & Balans

Vi erbjuder verktyg och metoder som bidrar till större trygghet i din yrkesroll genom en ökad kompetens, tydligare kommunikation och ett mer insiktsfullt ledarskap. Kunskapen vi leverarar integreras i vardagen och bygger kulturen. När vi arbetar tillsammans gör vi det över tid och bygger utvecklingen på praktisk träning i din vardag. På så sätt hamnar kompetensen i varje individ istället för på hyllan.

kraftochbalans.com
kontakt@kraftochbalans.com

Du är precis som du ska när du är som du är!

Du är precis som du ska när du är som du är!

Hur många gånger har du hört frågan ”vad ska du bli när du blir stor”? När har du ställt den själv till andra i din omgivning? Hur ofta har du hört människor raljera över just de orden när någon står utan jobb eller har svårt att hitta den perfekt uppmålade karriärvägen? Hur många gånger har du ställt frågan till dig själv ”vad ska jag bli när jag blir stor?”

I den frågan utgår vi från att det enda sättet att vara lyckad är att bli nått, med antagandet om att vi inte är nått. Att vi måste ändra oss, förbättra oss, utveckla oss för att bli nått och jag kan inte låta bli att fundera på hur det där ”jag är nått- kvittot” ser ut. Vem vet det? Tänk om du redan är precis som du ska? Hur ofta berömmer du dig för det?

Misslyckande eller lärdom?

Om du tycker att du är misslyckad för att du inte förstod det nya systemet direkt eller att projektet du trodde på inte nådde förväntade resultat kommer det ta på din självkänsla och självförtroende. Kanske du missade flera viktiga saker som du tänkt säga i din första presentation, eller att att du inte fick det där jobbet? Vad är ett misslyckande och vad är ett misstag? Vad är är kopplat till dig som person och vad är kopplat till ett sammanhang och en viss tid? Tänk om du kan skilja på vad du ÄR och vad du GÖR?

Vad skulle hända om du såg på ”misslyckande” som lärdomar? Om du riktade nyfikenhet mot det som inte riktigt blev som du tänkt och istället fundera på hur det kan få dig att växa. Hur kan ditt ”misslyckande” bli din lärdom som du kan dra nytta av? Hur kan dina ”misslyckanden” bli dina bästa vänner, dina ess i skjortärmen som gör att du är nöjd precis som du är och kanske testar att göra något annat nästa gång för att få ett annat resultat? Kan det vara så att dina ”misslyckanden” är något som du faktiskt inte bara behärskade just nu, för du har inte lärt dig ännu eller för att rätt förutsättning inte fanns på plats? Du är precis som du ska när du är som du är!

Ett barn som ska börja gå, ger inte upp efter första fallet. Inte efter andra eller tredje fallet heller. Det ser inte sig själv som en misslyckad person, hen har ju bara inte lärt sig ännu…

Vad blir möjligt?

Om du vågar göra mer av det. Våga se misslyckanden som lärdomar, våga försöka på nytt. Efter ett fall, prova igen, och igen! Våga frigöra dig själv från tanken om att ”misslyckande” är negativt och istället se det som en gåva. Hur skulle ditt liv då kunna se ut?

Om vi leker med tanken om att vi alla har precis det vi behöver inom oss och du är precis det du behöver vara. Det må finnas saker vi behöver lära oss och behärska, i livet, om saker och företeelser men DU ÄR. Du är precis som du ska när du är som du är!

Om du vågar falla en, två, tre och flera gånger och litar på att du har precis det du behöver inom dig för att lyckas. Om vi lyckas frigöra oss från de begränsande tankarna. Vad skulle då bli möjligt?

Att utveckla människor till att få tillgång till ännu mer av det som är du är det vi jobbar med i våra individuella coachningar. Vi arbetar med företagsledare, chefer och team över hela Sverige. Att få följa de utvecklingsresorna och se resultatet över tid är magiskt! Kontakta oss så kan vi lyssna av hur vi kan hjälpa dig eller dina medarbetare att bli mera du. Det är när DU ÄR som det blir bra på riktigt!

Var kommer beteendet ifrån?

Var kommer beteendet ifrån?

Den kraftfulla nyfikenheten – vad driver beteendet?

Att vi människor är unika är de flesta överens om. Ändå hamnar vi allt för ofta i sammanhang där vi förväntas vara lika. Ifrån uppväxten och in i yrkeslivet. I privata relationer och i yrkesrelationer. Det är så mycket lättare att förstå och samarbeta med någon som är lik mig själv, men hur effektivt blir det om vi ser i det större perspektivet? Vad händer när vi kopplar på nyfikenheten, och börjar reflektera runt de som är mindre lik mig? De där beteendet som jag kanske irriterar mig på, vad handlar det om egentligen?

Var kommer beteendet ifrån? - Kraft & Balans

Vi brukar prata om att förståelse för människor är som att skala en lök. Längst ut har vi det vi ser hos människor. Beteendet och handlingar är det yttersta lagret och det första vi ser. Men vad händer om vi blir lite nyfikna och funderar på vad som finns i lagret under? Någonstans finns värderingar, föreställningar och en motivation som får människor att agera på ett visst sätt. När vi förstår varför en människa beter sig på ett visst sätt får vi ofta mer acceptans och kan föra dialogen på ett djupare plan.

Varför gör vi som vi gör?

Motivationsforskningen Self Determination Theory, hjälper oss att identifiera medfödda omedvetna psykologiska behov som är kopplade till motivation. Behoven ligger någonstans långt inne i löken och får oss att utveckla strategier och beteenden i en viss riktning.

Människor som har ett behov av trygghet utvecklar vissa mönster, människor som har starkast behov av utveckling väljer andra vägar och de som drivs av samhörighet väljer ytterligare andra vägar. Det är när våra behov ligger långt ifrån varandra det blir en utmaning att förstå och acceptera beteendet. Vad händer om vi blir nyfikna istället?

Nästa gång du träffar en människa som du kanske tänker tar för mycket plats i en grupp, är för luddig i sin kommunikation, aldrig kommer till skott, eller har för bråttom; fundera över vad som är viktigt för dig och vad som är viktigt för den andra människan. Vilka likheter och skillnader finns mellan er och hur kan ni komplettera varandra för att få ett ännu bättre resultat?

Det är bara att konstatera; alla drivs inte av att utvecklas. Alla drivs inte av att vara en lagspelare. Alla drivs inte heller av att bidra till något större och göra skillnad. Kanske vore det bästa att låta människor utveckla beteenden utifrån vad de drivs av, snarare än att tvinga in människor i beteenden som inte ligger i linje med de medfödda psykologiska behoven.

Vi ser tydligt att när människor får utveckla beteenden och kompetens som ligger i linje med drivkrafterna långt inne i löken så skapas engagemang och glädje. Vi upplever en stark inre motivation och flow. Så vad får dig att känna dig motiverad, och vad får någon annan i din närhet att känna sig motiverad?

När du känner irritation över någons beteende nästa gång; stanna upp och sätt på dig nyfikenstruten. Vad händer om jag skalar löken här?

Mål och delmål – ska det vara nödvändigt?

Mål och delmål kopplade till behov skapar motivation

Visst pratas det mycket om mål och delmål nu för tiden?

Har du tänkt på att det inte är alla som går igång på det där med mål? Vissa tycker att det är fantastiskt och att det bidrar till motivationen medan andra mest tycker att det bidrar till stress. Vad handlar det om egentligen?

Enkelt sett så handlar det om vad som motiverar oss. Våra önskningar och behov som är olika. Om du har ett stort behov av utveckling kanske det räcker med målet i sig för att du ska känna dig motiverad. Om du istället har behov av frihet eller trygghet behöver målen kopplas till just det för att du ska känna dig motiverad. När du ser att det du arbetar med leder till att du får mer frihet eller större trygghet så ökar din motivation. Spännande eller hur?

Frånmotivation och tillmotivation

Vi pratar också ofta om frånmotivation och tillmotivation när vi pratar om mål. Frånmotivationen är som störst när du verkligen, verkligen vill ta dig ifrån ett oönskat läge. Problemet är att motivationen minskar i takt med att du kommer längre ifrån det där som var obekvämt. Det är då du behöver ha delmål och långsiktiga mål som tar vid. De fungerar som magneter. Är målen rätt formulerade kopplade till dina behov så ökar din motivation i takt med att du kommer närmre målet.

Tricket är alltså att se till dina behov, identifiera vad du vill undvika och sätta ord på vad du vill till istället. Är avståndet mellan detta för långt? Komplettera med lagom antal delmål så att du kan behålla motivationen över tid.

Vill du lära dig mer om hur du kan påverka din egen eller andras motivation genom att arbeta med målsättning på ett bra sätt? Ring Malin på 0722-460689 så berättar hon mer!

Ledarskapet – att leda sig själv och andra

Ledarskapet handlar både om att leda sig själv och att leda andra. Har du någon gång tänkt på att ditt sätt att kommunicera fungerar utmärkt i vissa relationer och i andra relationer blir det ofta missförstånd? Eller att du tror att den du pratar med tolkar informationen på samma sätt som du, men senare förstår du att du inte alls var så tydlig som du trott? Visst är det spännande!

När du jobbar med att leda människor är det viktigt att ha en god förståelse för hur människor fungerar. Ibland behöver du sätta ljuset på andra människor och lyssna in det som sägs i ord och mellan raderna. Sedan måste du också sätta ljuset på dig själv. Hur kommunicerar du, vad är viktigt för dig och vilka föreställningar har du som gör att du tolkar saker på ett visst sätt? – Det är när du ser saker som de är som du också kan sätta fingret på vad som bidrar till skav och missförstånd. Vad är det i din kommunikation och ditt sätt att leda som fungerar bra, och vad behöver du utveckla?

Utveckla ledarskapet på två plan

Bland de tusentals individuella coachsamtal vi haft ser vi några återkommande delar hos de som upplevs som bra ledare. Framgångsrika ledare ser saken i två perspektiv:

  • Vem är jag, vad är viktigt för mig och hur kan jag utveckla mig själv och mitt personliga ledarskap?
  • Vilka människor har jag omkring mig och vad är viktigt för dem? Hur vill de helst bli ledda för att kunna bygga sitt eget självledarskap?

Genom att arbeta med dessa frågor löpande över tid ökar förtroendet i relationerna, kommunikationen förbättras och missförstånden minskar. Det i sin tur leder till högre effektivitet och lönsamhet.

Vi väljer att utveckla ledare individuellt i längre perioder av återkommande coachning där vi också väver in utbildande delar där du får verktyg att använda när du leder med ett coachande förhållningssätt. Vi ser att när vi arbetar tillsammans över tid hinner du ställas inför många olika utmaningar och kan få hjälp att se nya lösningar på utmaningarna som ofta är återkommande år efter år.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med individuell ledarutveckling? Boka en tid för en kostnadsfri kartläggning i vår kalender eller ring Malin på 0722-460689!

Ledarskapet - att leda sig själv och andra - Kraft & Balans

Struktur sparar energi

Tydlighet i struktur gör det lätt att hitta fokus

Det där med planering och struktur är lätt i teorin, eller hur? Det är ju bara att göra! Problemet är när vardagen fylls av så många uppgifter i många olika sammanhang, så att tiden inte räcker till. Eller när livet ställs på ända på grund av sjukdom eller omständigheter som inte går att påverka. Det är då det blir så mycket lättare att ha en vision, delmål och tydliga värderingar att falla tillbaka på, när det är dags att hitta tillbaka till spåret.

Man kan säga att tydliga mål och planer skapas i hjärnans smartaste del, frontalloben. När allt finns tydligt definierat kan vårt undermedvetna ta över och automatiskt styra våra tankar och beteenden i riktning mot målet. När vi kan automatisera resan mot målet så spar vi energi. Vår medvetna del av hjärnan är begränsad gällande hur mycket information vi kan hantera, så ju mer du kan lämna över till det undermedvetna desto bättre.

Struktur sparar energi - Kraft & BalansUtnyttja hjärnans kapacitet till rätt saker

Genom att ta dig tid att sätta en struktur och lägga upp ett arbetssätt utifrån dina tydliga mål kan du underlätta för dig själv. Precis som när du börjar lära dig cykla eller köra bil, så är det trögt i början, men efter ett tag går det per automatik. Det är dit du vill komma med struktur, planer och mål. Det är då du spar energi och lätt hittar tillbaka till planen om du kommit ifrån den en period.

Om du letar på nätet efter tips om struktur, produktivitet och annat finns hus mycket som helst att läsa. Digitala verktyg, papperskalendrar och tankesätt. Mängder av bra tips och idéer på hur saker kan utföras. Det många glömmer är att först lyssna in sig själva och se över sin egen situation. Hur ser din vardag ut? Hur föredrar du att ta in och hantera information? Vad är viktigt för dig på arbetsplatsen och i livet i stort? Bara du vet vad som passar dig bäst.

Hur vi jobbar med struktur hos våra klienter

När vi arbetar med klienter eller team gällande struktur, produktivitet och stress gör vi det alltid med ett coachande förhållningssätt. Det som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig. Så hur vill du ha det? Vi kan aldrig tala om för dig hur du ska göra, men vi kan hjälpa dig att komma fram till det själv genom att lyssna och utmana. När du själv gjort dina val runt din struktur kommer du dessutom vara ännu mer motiverad att behålla och vidareutveckla ditt arbetssätt löpande.

Hur nöjd är du med dina arbetssätt, din planering och din struktur idag på en skala 1-10? Vad skulle krävas för att komma något steg högre på den skalan?

Motivation på jobbet – vad driver dig och hur kan du motivera andra?

Vad är det som motiverar dig? - Kraft & Balans

Motivation på jobbet

Varför går du upp på morgonen egentligen? Är det för att känner motivation och längtar till ett roligt jobb, eller är det för att du vill undvika att komma för sent till något vilket kan ge en negativ konsekvens? Vad är det som motiverar dig?

Har du tänkt på att motivation kommer ifrån två håll? Ibland gör vi saker för att undvika en negativ konsekvens, medan vi andra gånger gör något för att vi vill uppnå något. Vi vill få mer av något som vi uppskattar. Piska eller morot du vet?

Att kombinera ”från-motivation” och ”till-motivation” är klokt för att nå framgång i en förändring. Ibland behöver vi trycka på de negativa konsekvenserna som kan uppstå för att verkligen få kraft att ta tag i en förändring vi behöver göra. När vi sedan påbörjat vår förändringsresa är det viktigt att ha tydliga mål som motiverar oss och har en dragningskraft mot målet. Ju längre du har till målet desto fler delmål behöver du för att behålla dragningskraften.

Vad som driver dig och andra människor är starkt kopplat till våra värderingar. Vad är det egentligen som är viktigt här i livet? Om du värderar utveckling högt motiveras du troligtvis mer av att få gå utbildningar på arbetet, än av att få en löneökning? Genom att du gör tydligt för dig själv vad som är viktigt för dig och vad du motiveras av kan du lättare kommunicera det till människor runt omkring dig och därmed påverka en del av de faktorer som ofta används som ”yttre motivation”, t.ex. löneökningar, förmåner eller andra typer av belöningar.

När du har det tydligt för dig, vad som är viktigt för dig och vad som är dina starkaste drivkrafter, kan du göra aktiva val och därmed också dra nytta av din ”inre motivation”. När du drivs av din inre motivation blir yttre belöningar mindre viktigt. Att nå framgång runt det som är viktigt för dig räcker gott för att du ska vilja fortsätta göra det om och om igen.

Värderingars betydelse för motivation

När vi arbetar med individer och grupper i företag ser vi en stor koppling mellan engagemanget hos individen och överlappet mellan individens värderingar och företagets värderingar. Ju större överlapp desto högre engagemang. Hur är det med överlappet mellan det du värderar högt och värderingarna i ditt team och din arbetsplats? Ligger de i linje med varandra? Om inte: vad tänker du om det?

Vill du ha hjälp med att tydliggöra hur det ser ut på din arbetsplats, för att få tydligt vad som skulle öka motivationen och engagemanget hos er? Boka en tid för en kostnadsfri kartläggning i vår kalender eller ring Malin på 0722-460689!